Einde van het Europees Burgerinitiatief

Ons Europees burgerinitiatief voor het Klimaatinkomen is afgelopen. Het heeft een jaar gelopen, en wat voor een jaar is het geweest!

Het slechte nieuws: we zijn er niet in geslaagd om een miljoen handtekeningen te verzamelen. De redenen? Wel, we zijn een kleine groep enthousiaste mensen, maar we hebben geen uitgebreid netwerk en we hebben vrijwel geen middelen. We wisten vooraf dat het een uitdaging zou worden (van de EU kregen we droogjes te horen dat je een half miljoen euro nodig hebt om een succesvol burgerinitiatief te organiseren), maar we vonden de zaak te urgent en belangrijk en gingen er toch mee door.

Toch is dit een zeer succesvol jaar geweest, en we hebben dingen bereikt waarvan we een jaar geleden niet durfden te dromen, dankzij het Europees burgerinitiatief, en ik wil iedereen bedanken die ons gesteund heeft, die zich als vrijwilliger heeft aangemeld, die de petitie heeft ondertekend, die ons op de sociale media heeft gevolgd. Laten we eens kijken naar wat we hebben bereikt.

 • We zijn intensief beginnen samenwerken op EU-niveau. Vóór het initiatief werkten de afdelingen van de Citizens' Climate Lobby in Europa geïsoleerd en hielden ze zich vooral bezig met de nationale politiek, terwijl het Europese niveau toch zeer belangrijk is voor de klimaatwetgeving. Mensen uit dertien verschillende Europese landen - en bijna evenveel verschillende talen - die elkaar nog nooit persoonlijk hadden gezien, gingen samenwerken en werken nog steeds wekelijks samen.

 • We zijn in een jaar tijd enorm gegroeid. In verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, Finland en Bulgarije, zijn nieuwe lokale vestigingen opgericht. Ook het aantal leden van de bestaande afdelingen is toegenomen. Vorig jaar rond deze tijd telde de Belgische afdeling van de CCL 3 leden, nu zijn het er meer dan 50. In andere landen hebben de afdelingen een vergelijkbare groei doorgemaakt.

 • De wettelijke basis voor het Klimaatinkomen is duidelijk bevestigd. Ons initiatief is bestudeerd en goedgekeurd door de Europese commissie, waarmee zij bevestigen dat het voorstel inderdaad onder de wettelijke bevoegdheid van de EU valt.

 • We hebben het idee van het Klimaatinkomen verspreid onder mensen en politici. Steeds meer NGO's, economen, wetenschappers en politici steunen ons voorstel. Het momentum groeit.

 • Het Europees burgerinitiatief heeft deuren geopend. Het heeft ons in staat gesteld om op EU-niveau te gaan lobbyen. We hebben tientallen lobbybijeenkomsten gehad met leden van het Europees Parlement, uit alle grote politieke families: S&D, EPP, Renew, Greens en ons voorstel inzake het klimaatinkomen werden over het algemeen positief ontvangen, en soms zelfs ronduit enthousiast.

 • We hebben samengewerkt met afdelingen en executive agencies van de Europese Commissie, en hebben lobbymeetings met hen georganizeerd.

 • De CCL EU heeft aan geloofwaardigheid gewonnen en is een betrouwbare bron van expertise geworden. Verschillende getalenteerde jonge experts hebben zich bij ons aangesloten en we worden nu geraadpleegd over de koolstofheffing en het dividend en de carbon border adjustment.

 

Hoe gaan we verder? We gaan natuurlijk onverminderd door met onze inspanningen om het Klimaatinkomen bovenaan de politieke agenda te plaatsen.

De klimaatcrisis is een probleem van onrechtvaardigheid. Het onrecht bestaat erin dat grote vervuilers de planeet vervuilen en megawinsten maken terwijl anderen het slachtoffer worden. Wij zijn er daarom van overtuigd: De klimaatcrisis en de onrechtvaardigheid moeten samen worden aangepakt, willen we dit probleem opgelost krijgen.

Het Klimaatinkomen is een ambitieuze en sociaal rechtvaardige oplossing. Een langzaam stijgende heffing op CO2 vermindert de uitstoot en stimuleert mensen en bedrijven om te kiezen voor schone alternatieven. Door de opbrengst van de heffing aan de mensen te geven als Klimaatinkomen, zorgen we ervoor dat de gemiddelde kosten van levensonderhoud niet stijgen en dat de gewone mensen niet moeten opdraaien voor de kosten om de klimaatverandering te stoppen. Het beleid is bewezen in Canada, waar burgers sinds april 2019 maandelijkse betalingen ontvangen.

 We blijven vechten voor het Klimaatinkomen in Europa door

 • te lobbyen bij het Europees Parlement en de Europese Commissie

 • het verkrijgen van steun van NGO's, economen, wetenschappers en politici

 • rechtstreeks te reageren op de wetgeving in het kader van de Europese Green Deal.

 • bewustmaking van het Klimaatinkomen als beleid

 • het uitbreiden en opleiden van onze groep vrijwilligers en volgers

Dus nogmaals dank aan alle personen en organisaties die het initiatief hebben gesteund.

Als u zich bij ons wilt aansluiten, bent u van harte welkom: contact@citizensclimatelobby.be of (Europees) climateincome@gmail.com

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze toekomstige activiteiten? Volg ons dan op Twitter of Facebook of schrijf u in op onze maandelijkse nieuwsbrief via ClimateIncome.org.

Brigitte Van Gerven

Onze klimaatoplossing uitgelegd in één minuut